AZ

Hiphop duo Akeem and Zul Mystroe is featured on Sinar Harian and speaks about singing with Imran Ajmain. Akeem and Zul Mystroe were individual artistes who were signed to Imran’s Beats Society from 2005 til 2007. Today they are signed with FIPRO with Imran. To find out more about Akeem and Zul Mystroe, please LIKE on Facebook: fb.com/AkeemxZulMystroe

To read the article by Siti Norshahidah Abu Bakar, click HERE.

Photo by Rosli Taib.

Source: Sinar Harian

 

Perjuangan Nicholas, Amanda & Imran
Teks: NINA FARZUIN MD SHAROM FOTO: ROSLI TALIB

imranamanda

Baik pelakon mahupun penyanyi, kedua-dua golongan ini adalah merupakan individu terpenting dalam industri hiburan, tidak kiralah di luar mahu pun dalam negara.

Sekiranya bakat dan kebolehan yang mereka miliki memenuhi cita rasa peminat, pastinya perjalanan karier seni mereka akan terus mendapat sambutan, dan begitulah sebaliknya.

Maka, tidak hairanlah ada di antara bakat-bakat baru kini tidak memerlukan masa yang lama mencipta nama untuk terus mendapat perhatian umum memandangkan kebolehan yang dimiliki mampu bersaing dengan bakat yang sedia ada.

Bagi pelakon Nicholas Saputra, setelah memiliki nama yang tersendiri, dia lebih tenang menentukan haluan karier lakonannya.

Berlainan pula dengan penyanyi Imran Ajmain dan Amanda Imani yang sehingga kini mengakui masih mentah dalam industri dan tidak pernah berputus asa membina nama di persada seni.

Untuk perkembangan selebihnya, mari kita ikuti kisah tiga selebriti ini. (Click HERE for the full story)

Imran Ajmain teruja

Setelah tiga tahun menyepi dalam industri muzik, kini penyanyi berasal dari Singapura, Imran Ajmain tampil dengan single terbarunya berjudul Dikalung Kasihan.

Mengakui teruja dapat menjalinkan kerjasama buat pertama kalinya dengan komposer Azlan Abu Hassan, Imran turut berkongsi kegembiraannya dengan sambutan luar jangkaan yang diterima melalui lagu tersebut.

“Untuk single ini, saya sendiri yang menghasilkan muzik videonya dan saya amat berpuas hati dengan hasilnya yang cukup membanggakan.

“Respons dan sambutan lagu ini amat memberangsangkan dan saya rasa ini adalah satu petanda yang baik untuk saya kembali aktif dalam karier nyanyian,” katanya yang kini sering menerima tawaran persembahan.

Apabila ditanya apa yang dilakukan selama tempoh dirinya menyepi, Imran mengatakan ketika itu dia masih bergerak aktif dengan memenuhi undangan di majlis-majlis korporat dan beberapa konsert.

“Ketika itu saya mungkin tiada produk baru dan tiada cerita lain hendak dikongsi sebab itulah nama saya kurang mendapat perhatian.

“Selain daripada itu, saya juga kerap mengembara mencari ilham untuk menghasilkan lagu-lagu baru,” katanya yang popular dengan lagu, Seribu Tahun.

Bertanyakan perkembangan terbaru, Imran turut mengatakan dia kini akan menetap lebih lama di Malaysia dan sedang dalam proses menyiapkan album terbaru.

“Saya baru sahaja dapat tawaran daripada Life Record untuk menyiapkan album baru. Setakat ini baru sempat satu lagu dirakamkan iaitu Dikalung Kasihan.

“Dan lagu kedua berjudul Intan Dan Perak masih dalam proses, dijangka album ini akan siap sepenuhnya pada awal tahun 2013,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Sabtu November 17, 2012
Imran Ajmain Terfikir Kerjaya Mungkin Berkubur
Teks WAHIDUZZAMAN (wahi@thestar.com.my)
imran

KUALA LUMPUR: Penyanyi Imran Ajmain pernah terfikir kerjaya seninya sebagai penyanyi berkemungkinan tidak bertahan lama disebabkan industri hiburan yang tidak menentu sepanjang tiga tahun lalu.

Imran, 31, berkata, hal itu dirasakan apabila dia kurang mendapat bantuan stesen televisyen dan radio bagi mempromosikan lagu-lagunya ekoran persaingan sengit di kalangan penyanyi lain.

“Saya pernah dikenali ramai ketika awal kemunculan kerana tuah lagu Seribu Tahun, namun fenomena itu tidak bertahan untuk lagu-lagu seterusnya.

“Sebenarnya dalam tempoh itu saya masih aktif memenuhi pelbagai undangan nyanyian cuma tiada cerita lain hendak dikongsi. Sebab itu nama saya agak senyap,” katanya.

Penyanyi itu berkata demikian ketika ditemui pada majlis sambutan ulang tahun kelima portal hiburan dan gaya hidup, Gua.com.my di Hotel Tune di sini, petang Jumaat.

Imran berkata, semangat yang mendalam terhadap bidang muzik menjadi kekuatan untuk dia terus berusaha menghasilkan lagu-lagu baru dari masa ke semasa.

“Selain muzik, saya mula mengenali dunia media sosial dengan lebih mendalam. Saya lihat medium itu memberikan banyak manfaat bagi mempromosikan hasil kerja.

“Perasaan rajuk, kecil hati atau hampa takkan membawa kita ke mana pun, apatah lagi untuk mengukuhkan semula kerjaya. Pengalaman sepanjang tiga tahun ini mengajar saya lebih berdikari dan berani,” katanya.

Justeru itu dia kini boleh menarik nafas lega apabila lagu terbaru pertaruhannya berjudul Dikalung Kasihan untuk album akan datangnya semakin mendapat perhatian umum.

“Sambutan orang ramai terhadap lagu ciptaan bersama Azlan Abu Hassan itu memberikan petanda baik untuk saya kembali aktif.

“Malah, sejak lagu itu kian popular saya menerima banyak tawaran persembahan semula. Saya anggap lagu itu ‘menjadi’ sentuhannya,” katanya.

Album terbaru Imran di bawah label Life Records itu bakal memuatkan lapan lagu. Ia dijangka berada di pasaran pada 2013.

Source: mstar.com.my
Photo: Afitz Ismail

Showcase ImranAjmain

 

PERTAMA kali membuat persembahan di khalayak yang lebih besar, Imran Ajmain tidak menganggap dia tidak mempunyai peminat sebaliknya, mahu lebih dekat dengan pihak yang telah menyokongnya selama ini.

Showcase pertamanya dalam skala yang besar di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur, Ahad lalu walaupun hanya dihadiri 200 peminatnya, Imran tetap bersyukur dan tahu ia berikutan faktor lokasi persembahannya kali ini.

Sebelum ini, Imran hanya membuat persembahan sekitar Kuala Lumpur dan Shah Alam, Selangor di kafe dan restoran sahaja.

“Saya memang suka secara sederhana sahaja, saya tahu ramai yang tidak hadir sebab berada di negeri lain, jauh nak datang Kuala Lumpur, lebih baik begini sederhana, supaya lebih dekat dengan peminat dan kita tahu siapa yang sentiasa sokong kita,” tutur penyanyi yang berasal dari Singapura ini.

Nama Imran Ajmain, 31, yang meletup kira-kira lima tahun lalu dengan lagu Seribu Tahun, menafikan dia menyepi selama ini disebabkan tidak popular sebaliknya masih menyanyi seperti biasa dan memenuhi undangan nyanyian.

Ujar peminat tegar Twitter ini, dia tidak terlalu menonjol sejak akhir-akhir ini disebabkan sibuk menyiapkan album ketiganya kerana mahu yang terbaik untuk album berkenaan.

Showcase Imran selama dua jam itu mempersembahkan 17 buah lagu termasuk karya nyanyian artis popular lain seperti Yuna, Alif Satar, Sheila Majid, Chaka Khan, Ning Baizura, Geisha dan Taufik Batisha dengan caranya sendiri.

Tidak ketinggalan, single terbaharunya, Dikalung Kasihan yang mana buat pertama kali Imran menggunakan khidmat ciptaan dan lirik oleh pemuzik tempatan Azlan Abu Hasan dan B. Azhar.

Katanya, jika sebelum ini album yang dihasilkan hanya menggunakan produknya sendiri, untuk album ketiga ini dia mahu kaedah berbeza dengan meletakkan harapan yang tinggi terhadap lagu ciptaan Azlan.

Walaupun mempersembahkan 17 buah lagu, showcase Imran tidak membosankan kerana dia bijak dan sering berbicara dengan penonton untuk bercerita kisah-kisah peribadinya.

Membuka persembahan dengan lagu Sudah tu Sudah sebelum diikuti lagu Terukir Di Bintang dan Malu, Imran bercerita mengenai temu janji pertamanya dengan seorang gadis setelah berkenalan melalui laman sosial Friendster beberapa tahun lalu.

Sebelum menyanyikan lagi Hanya Menari pula, Imran membuka bicara lagi dengan berkongsi pengalamannya yang sudah setahun berhenti merokok.

Lebih manis lagi pada petang itu, Imran turut membuat kejutan kepada seorang kakitangan penerbangan tambang murah Firefly, Rosni Shamsudin, 42, dengan menyanyikan lagu Selamat Hari Jadi.

Sambil melutut Imran menyerahkan sepinggan kek yang terdapat lilin kepada wanita itu dan menerima tepukan gemuruh daripada hadirin.

Firefly selaku penaja persembahan Imran petang itu turut membuat cabutan bertuah dengan memberikan 23 tiket penerbangan ke beberapa destinasi dalam dan luar negara kepada hadirin yang datang menyaksikan showcase tersebut.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0721&pub=Kosmo&sec=Hiburan&pg=hi_04.htm#ixzz2IlpyW4Rs

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA

Hakcipta terpelihara

IMG_9925

Selepas persembahan secara langsung beliau di Hard Rock Café pada 15 Julai yang lalu, penyanyi Imran Ajmain akan mengambil rehat dari kerjanya sepanjang bulan Ramadhan dan Syawal yang bakal menjelang.

Ujar penyanyi yang mula dikenali dengan lagu “Seribu Tahun” ini, beliau mahukan masa diluangkan bersama keluarga sepanjang bulan Ramadhan.

“Selalunya, Hari Raya adalah waktu yang sesuai untuk saya bersama keluarga kerana dapat cuti. Oleh disebabkan saya tinggal berjauhan dengan keluarga saya mahukan Raya dan juga Puasa kali ini diluangkan bersama mereka. Saya akan pastikan 2 minggu pertama Hari Raya saya pulang ke Singapura.”

Walaubagaimanapun, Imran akan pastikan dirinya sibuk dengan kerjaya selepas Hari Raya seperti mempromosikan album dan juga konsert jelajah di Universiti dan Kolej khususnya.

“Tahun ini memang saya sangat sibuk. Pada tahun lepas, saya banyak mencari bahan untuk pembikinan album baru saya namun bagi tahun ini saya sudah ada pelbagai projek setelah bernaung di bawah syarikat rakaman Life Records,” ujar beliau.

Selain daripada muzik, penyanyi yang berasal dari Singapura ini juga sedang melibatkan dirinya dalam sebuah agensi pelancongan di Singapura, iaitu Roam Holidays yang mana syarikat tersebut akan menawarkan promosi pakej Ramadhan untuk mereka yang ingin melancong dari Singapura ke Malaysia dan Malaysia ke Singapura.

Source: http://www.tupai.com.my/2012/07/imran-ajmain-nak-bercuti-dari-buat.html

imran

 

KUALA LUMPUR – Pelantun lagu ‘Seribu Tahun’ dan ‘Selamat Ulang Tahun Sayang’, Imran Ajmain mengakui lebih selesa bergerak sebagai penyanyi yang melakukan persembahan secara kecil-kecilan kepada para peminatnya.

Bagi Imran, dengan melakukan persembahan kecil, dia dapat mendekati peminat-peminatnya dengan lebih dekat.

Malah, peminat-peminat kepada jejaka yang berusia 31 tahun itu juga dapat mengenali dirinya dengan lebih mendalam.

“Saya percaya, saya seorang artis yang sederhana dan saya ingin sangat kekalkan dengan show kecil-kecil. Supaya saya dapat mendekati orang ramai, mendekati penggemar-penggemar lagu saya.

“Jadi, bila mereka datang show saya, mereka dapat bertemu dengan saya dengan hanya jarak sekangkang kera dengan stage,” kata Imran ketika sidang media diadakan selepas selesai membuat persembahannya di Hard Rock Cafe di sini, semalam.

Walaupun ingin mengekalkan persembahan yang kecil, Imran tetap mempunyai cita-cita untuk memperkenalkan namanya di peringkat yang lebih tinggi dengan melakukan persembahan yang lebih besar.

Cuma, cita-cita dan keinginannya itu belum lagi ingin dilaksanakan selain mahu lebih fokus mengumpulkan bahan-bahan berkualiti dalam setiap lagunya.

“Untuk show lebih besar, saya belum tahu lagi. InshaAllah cita-cita untuk setiap artis yang ingin menjadi penyanyi yang besar dan mempunyai nama yang disanjungi, itu adalah cita-cita semula jadi setiap penyanyi. Tapi sekarang, kita buat kecil-kecil dulu,” katanya.

Bercerita mengenai perjalanan seninya, jejaka kelahiran negara Singapura itu mengakui dia senyap seketika dari dunia seni kerana gigih mengumpul bahan-bahan untuk lagunya yang baru.

Usahanya itu berbaloi kerana Imran bakal mengeluarkan ‘singlenya’ yang baru iaitu ‘Dikalung Kasihan’ hasil sentuhan dari komposer terkenal, Azlan Abu Hassan.

“Saya mungkin menyepi sejak tahun 2009 dengan lagu terakhir ‘Radio’. Jadi semenjak itu saya mencari material, cari ilham. Saya masih buat persembahan dan belum ada karya baru.

“Jadi bila bertemu dengan Azlan Abu Hassan, saya jatuh cinta dengan lagu ‘Dikalung Kasihan’. Inilah masanya untuk saya lancarkan lagu itu sebelum puasa,” kata Imran.

Semalam, Imran telah melakukan persembahan secara ‘live’ di Hard Rock Cafe di hadapan peminat-peminatnya.

Sebanyak 17 lagu telah didendangkan olehnya termasuklah 10 lagu miliknya sendiri.

Source: http://mynewshub.my/2012/07/16/imran-ajmain-kekalkan-show-kecil-dekati-peminat/

budieyHRC

 

Pernah dulu, Budiey tersentuh dengan lagu Seribu Tahun, Ghaibmu & Selamat Ulangtahun Sayang, dan kini keluar pulak dengan lagu Di Kalung Kasihan… mmm… kira boleh tahan jugak lagu ni. Penyanyi ini ternyata berbakat dan mahu mengekalkan namanya di persada seni suara, apatah lagi kini dah menghasilkan dua buah album iaitu Dengan Secara Kebetulan dan Punca & Tindakan untuk tempoh 4 tahun lalu.

Hari ini, Imran Ajmain dengan kerjasama Firefly sebagai penaja utama telah mempersembahkan Showcase Imran Ajmain Live @ Hard Rock Cafe dan serentak dengan itu telah melancarkan sebuah single terbaru berjudul Di Kalung Kasihan. Kalau korang masih ingat, Budiey pernah mengulas lirik lagu ciptaan Azlan Abu Hassan di entri INI.

Pada showcase ini, Imran telah membawakan lagunya sendiri dan juga lagu-lagu dari penyanyi lain. Antaranya, Sudah Itu Sudah, Terukir di Bintang (Yuna), Malu, Lelaki Seperti Aku (Alif Satar), Hanya Menari, Dia (Datuk Shiela Majid, Apakah Salah Beta, Selamat Ulangtahun Sayang, Radio, Through The Fire (Chaka Khan), Ku Sesali (Ning Baizura), Jika Engkau Pergi, Cinta & Benci (Geisha), Menimbang Rasa, Sesuatu Janji (Taufik Batisah), Seribu Tahun dan Di Kalung Kasihan.

Showcase yang berlangsung selama 90 minit ini turut mengundang penyanyi dan komposer muda, Keroz Nazri sebagai persembahan pembukaan showcase ini. Keroz Nazri baru-baru ini telah memenangi Pertandingan Cipta Lagu Express anjuran MACP.

Showcase ini diiringi oleh pemuzik handalan Thing One yang disertai oleh Faz Aznam yang biasanya mengiringi penyanyi Najwa Mahiaddin. Budiey difahamkan Imran Ajmain akan bikin suprise jap lagi.

Pergh! Yang penting kemunculan Imran Ajmain kali ini siap rapi dengan penampilan ditatarias oleh Truefitt & Hill di mana saloon ini akan dibuka di KL di mana butik salon ini adalah outlet pertama di Asia Tenggara. Salon ini diiktiraf oleh Guinness Book of World Records sebagai barbershop tertua di dunia.

OKaylah, nantikan gambar dan juga video sejurus selepas showcase ini berlangsung ya. Njoyz!

Sumber: Budiey.com

ervan

Malaysian designer, Ervan Azmi, is featured on his work in Sinar Harian and mentions his previous collaboration with Hafiz Suip, Akim Ahmad, Imran Ajmain and Amy Search. Ervan had dressed Imran for Konsert Alibi, and TV program, Anugerah Hitz (MediaCorp Suria, Singapore) To read the article by Aida Azura Azemi, please click HERE.

We wish Ervan Azmi all the best.

Source: Sinar Harian

LEBARAN FASHION VANGUARD 2012

Busana Segar Gaya Signatur Tiga Siaga Pereka Muda Lebaran ini

 

Image by Budiey.com

 Tiga nama baru di persada pentas peragaan fesyen Malaysia, Afiq M., Fizi Woo dan Zakwan Anuar telah mempamerkan koleksi busana Aidilfitri mereka di acara pertunjukan fesyen Lebaran Fashion Vanguard 2012, pada 14 Jun 2012 di Blackbox, Publika Solaris Dutamas.

Lebaran Fashion Vanguard 2012 adalah hasil cetusan idea tiga pereka muda ini untuk megadakan majlis pertunjukan fesyen bagi mempamerkan koleksi lebaran mereka yang unik dan menepati citarasa kini serta berkongsi rasa cinta mereka kepada stail, fesyen dan kesungguhan mereka untuk memberikan seleksi berbeza kepada penggemar fesyen tempatan mahupun antarabangsa.

Seleksi rekaan mereka mengenengahkan interpretasi busana baju kurung tradisional hingga kepada rekaan blaus kontemporari yang pasti memberikan anda seri, bukan sahaja pada musim perayaan ini malah boleh digayakan untuk majlis –majlis koktel, makan malam mahupun resepsi formal.

Kemeriahan lebaran dimulakan dengan mood retro serta kegemilangan fesyen 60an. Afiq M memilih era ini sebagai konsep bagi koleksinya dengan penekanan terhadap potongan kolar dan cuff. Afiq M, mengenengahkan palet warna monotone dengan padanan warna terang seperti mustard yellow serta oren mewarnai helaian koleksi beliau.

Seterusnya, Zakwan Anuar mengambil alih pentas dengan koleksi lebaran yang menggoda, dihidupkan aura jelita tetapi misterius persis Rooney Mara – aktres jelita yang menjadi ilham disebalik koleksi lebaran beliau. Pelajar jurusan perundangan yang meneruskan minatnya terhadap fesyen ini lari dari palet warna konvesional yang terang bagi perayaan dengan memadukan rona merah, hijau dan hitam bagi gaya lebaran yang lebih elegan serta sofistikated.

Tirai pentas peragaan Lebaran Fashion Vanguard 2012 dilabuhkan dengan percikan rona pastel yang dihidupkan oleh koleksi dari Fiziwoo. Gaya elegan sepanjang zaman, adalah definisi yang ditampilkan menerusi koleksi kali ini. Duo disebalik jenama ini – Fizi Woo dan Izree Kai Haffiz menyelitkan elemen glamor di sebalik gaya lembut dengan perincian lace menghiasi koleksi mereka.

Jemputan yang hadir pada malam Lebaran Fashion Vanguard 2012, turut dihiburkan dengan persembahan vokal yang hebat dari Imran Ajmain yang tampak segak bergaya dalam satu persalinan hasil gabungan idea 3 pereka ini sendiri. Majlis ini turut dimeriahkan dengan kehadiran rakan-rakan media, selebriti tempatan serta sosialit.

Melengkapkan kemerihan gaya lebaran, para model turut mengayakan busana 3 siaga pereka muda ini dengan kasut serta aksesori dari Shoes, Shoes, Shoes! dan Kluctched. Lebaran Fashion Vanguard 2012 juga menerima tajaan dekorasi majlis dari Le Prestige. Para tetamu juga membawa pulang majalah-majalah terbitan dari Bluinc Media sebagai bingkisan.

Tampil bergaya lebaran kali ini dengan helaian eksklusif dari tiga label ini. Butiran pereka adalah seperti berikut:

Afiq M.
Alamat :No. 21, Jalan AU 1C/3H, Taman Keramat Permai, Kuala Lumpur E-mel :afiq.mohamed@yahoo.com
Tel : 017 641 8871
Web : http://www.facebook.com/pages/Afiq-Mohamed/223027634402580

Fiziwoo
Emel : fizi_radzhi@yahoo.com / izreeh87@yahoo.com Tel. : 012 502 3800 / 012 348 4894
Web : www.facebook.com/officialfiziwoo

Zakwan Anuar
Alamat : 41, Jalan SG 1/6 Taman Sri Gombak, 68100, Batu Caves Emel : zakwan.anuar@gmail.com
Tel. : +6019 277 8038
Facebook: www.facebook.com/ZakwanAnuarOfficial

Sumber: Budiey.com

guaTV

Imran Ajmain was featured on Gua.com.my’s Star Chat; live chat and live web-feed at Sri Pentas, in the Gua portal’s office. Imran chatted with over 30 fans about his upcoming Hard Rock Cafe Kuala Lumpur showcase. For more pictures, click HERE.

Thank you to Ee Kee and Rahayu from Gua.

Source: Gua.com.my

Imran Terkilan Buku Tidak Dilancarkan
Teks: Miss Ayu

Penyanyi Imran Ajmain baru-baru ini meluahkan rasa kecewa kerana sehingga kini buku tulisannya, ‘Selamat Ulangtahun Sayang’ masih belum dilancarkan oleh sebuah syarikat penerbitan.  Menurut Imran, buku yang siap ditulis pada tahun lalu itu sepatutnya dilancarkan pada Jun 2011, namun syarikat penerbitan itu menangguhkan pelancarannya kerana mahu menerbitkan buku  ‘100 Hari Tanpa Rokok’ yang juga ditulis olehnya.

“Saya rasa agak terkilan dengan keputusan syarikat penerbitan itu kerana kalau boleh saya mahu ‘Selamat Ulangtahun Sayang’ menemui peminat terlebih dahulu kerana ia sebuah buku inspirasi istimewa buat peminat saya. Selain boleh dijadikan koleksi sendiri, buku ini juga sangat sesuai dijadikan hadiah harijadi kerana ia mengandungi cerita-cerita dan puisi-puisi yang boleh dijadikan inspirasi buat yang tersayang.

Saya pernah menghubungi mereka bertanyakan tentang perkara ini, tetapi mereka mahu saya siapkan buku ‘100 Hari Tanpa Rokok’ dahulu. Selepas buku ini dipasarkan, barulah mereka mahu lancarkan Selamat Ulangtahun Sayang. Sekarang ini, buku ‘100 Hari Tanpa Rokok’ telah pun siap ditulis, tetapi saya sengaja melengahkan penghantarannya. Biarlah buku hasil tulisan pertama saya keluar dahulu. Seandainya pihak penerbitan itu masih bermain tarik tali dengan saya, mungkin saya akan mencari syarikat penerbitan lain untuk  ‘100 Hari Tanpa Rokok’,” ujar Imran berterus-terang.

Dalam perkembangan lain, Imran Ajmain akan muncul dengan single terbaru berjudul ‘Dikalung Kasih’, ciptaan Azlan Abu Hassan dan B.Azhar.  Lagu ini telah pun diperdengarkan di dalam telefilem Senandung Cinta Semalam di Slot Cerekarama baru-baru ini. Jelas Imran selepas lagu itu diperdengarkan, dia mendapat maklum balas yang positif daripada peminat dan boleh dikatakan ramai yang menyukainya.

“Saya akan muncul dengan single dahulu sebelum tampil dengan album. Bukan tidak yakin dengan pasaran sekarang tetapi saya tidak mahu tergesa-gesa. Biar ambil masa sedikit asalkan hasilnya memuaskan. Jika tidak ada masalah, mungkin album ini akan siap pada hujung tahun ini. Album kali ini agak berbeza kerana ia memuatkan lagu-lagu yang digubah oleh komposer lain seperti Azlan Abu Hassan dan Altimet,” ulas Imran.

Sumber: Gua.com.my

Imran Terkilan Buku Selamat Ulangtahun Sayang Belum Dijual

Menurut Portal GUA, penyanyi Imran Ajmain baru-baru ini meluahkan rasa kecewa kerana sehingga kini buku tulisannya, ‘Selamat Ulangtahun Sayang’ masih belum dilancarkan oleh sebuah syarikat penerbitan.

Menurut Imran, buku yang siap ditulis pada tahun lalu itu sepatutnya dilancarkan pada Jun 2011, namun syarikat penerbitan itu menangguhkan pelancarannya kerana mahu menerbitkan buku ‘100 Hari Tanpa Rokok’ yang juga ditulis olehnya.

Imran Ajmain

“Saya rasa agak terkilan dengan keputusan syarikat penerbitan itu kerana kalau boleh saya mahu ‘Selamat Ulangtahun Sayang’ menemui peminat terlebih dahulu kerana ia sebuah buku inspirasi istimewa buat peminat saya. Selain boleh dijadikan koleksi sendiri, buku ini juga sangat sesuai dijadikan hadiah harijadi kerana ia mengandungi cerita-cerita dan puisi-puisi yang boleh dijadikan inspirasi buat yang tersayang.

Saya pernah menghubungi mereka bertanyakan tentang perkara ini, tetapi mereka mahu saya siapkan buku ‘100 Hari Tanpa Rokok’ dahulu. Selepas buku ini dipasarkan, barulah mereka mahu lancarkan Selamat Ulangtahun Sayang. Sekarang ini, buku ‘100 Hari Tanpa Rokok’ telah pun siap ditulis, tetapi saya sengaja melengahkan penghantarannya. Biarlah buku hasil tulisan pertama saya keluar dahulu. Seandainya pihak penerbitan itu masih bermain tarik tali dengan saya, mungkin saya akan mencari syarikat penerbitan lain untuk ‘100 Hari Tanpa Rokok’,

Dalam perkembangan lain, Imran Ajmain akan muncul dengan single terbaru berjudul ‘Dikalung Kasih’, ciptaan Azlan Abu Hassan dan B.Azhar. Lagu ini telah pun diperdengarkan di dalam telefilem Senandung Cinta Semalam di Slot Cerekarama baru-baru ini. Jelas Imran selepas lagu itu diperdengarkan, dia mendapat maklum balas yang positif daripada peminat dan boleh dikatakan ramai yang menyukainya.

“Saya akan muncul dengan single dahulu sebelum tampil dengan album. Bukan tidak yakin dengan pasaran sekarang tetapi saya tidak mahu tergesa-gesa. Biar ambil masa sedikit asalkan hasilnya memuaskan. Jika tidak ada masalah, mungkin album ini akan siap pada hujung tahun ini. Album kali ini agak berbeza kerana ia memuatkan lagu-lagu yang digubah oleh komposer lain seperti Azlan Abu Hassan dan Altimet,” ulas Imran.

Sumber: Budiey.com

Dina Lupakan Alicia Keys
Teks: Miss Ayu

Sudah agak lama kita tidak mendengar tentang perkembangan terbaru Dina Nadzir. Penyanyi yang digilap daripada program realiti Malaysian Idol ini bagaikan mengundur diri dari dunia nyanyian dan memberi tumpuan kepada tugasnya di konti radio. Adakah benar Dina sudah tidak mahu menyanyi atau dia punya perancangan istimewa untuk kerjaya nyanyiannya?

“Saya masih lagi menyanyi dan tidak pernah berniat untuk berhenti. Namun, saya tidak seaktif dahulu kerana saya kini dalam proses mencari genre muzik yang betul-betul sesuai dengan diri saya. Maklumlah, setelah lapan tahun berada dalam industri , saya rasa sudah sampai masanya saya muncul dengan imej muzik yang baru. Saya mahu buat kemunculan semula dan harapkan kemunculan itu  mendapat maklum balas yang baik.

Sebagai permulaan, sekarang ini saya sedang mencari lagu-lagu yang sesuai untuk dimuatkan dalam album terbaru. Untuk pastikan persembahan muzik kali ini berbeza dengan yang sebelum ini, saya cuba bekerjasama dengan beberapa komposer yang baru saya kenali. Mereka ini tidak pernah berkerjasama dengan artis-artis mainstream, sebaliknya banyak pengalaman membuat lagu untuk komersial. Secara dasarnya, album terbaru ini boleh dikatakan berentak R&B, tetapi ada lenggok Melayu,” ulas Dina membuka cerita.

Kenyataan Dina ini mengundang persoalan lain iaitu, adakah dia sudah tidak mahu dikenali sebagai penyanyi urban? Kalau dahulu penyanyi berasal dari Johor Bahru ini diketahui mahu berada di dalam kelompok penyanyi urban seperti Atilia, Najwa Mahiaddin, Adibah Noor dan Syafinaz Selamat.

“Dahulu memang saya kejar gelaran penyanyi urban itu. Kalau boleh hendak bawa muzik macam Alicia Keys. Tapi saya sedar untuk bawakan muzik seperti Alicia Keys itu, perbelanjaannya sangat besar kerana ia sebuah muzik yang diprogramkan. Dengan situasi pasaran sekarang ini, saya tidak mungkin mampu. Oleh itu, lebih baik saya bersikap realistik.

Lagipun saya dapati lagu-lagu Melayu sebenarnya sangat sedap didengari. Mungkin sebab itu sehingga kini lagu-lagu itu masih diminati ramai. Jadi, mulai sekarang ini saya mahu dikenali sebagai penyanyi Melayu. Seiring dengan usia  yang semakin meningkat, saya rasa lagu Melayu mempunyai melodi dan lirik yang cukup indah,” ujar Dina yang mengakui tugasnya sebagai penyampai radio telah mengubah pendapatnya terhadap lagu Melayu.

Dalam masa yang sama, Dina juga menyatakan hasratnya untuk mendapatkan lagu-lagu daripada Imran Ajmain. Menurut Dina, dia sangat suka dengan sentuhan Imran yang bijak menggabungkan elemen urban dengan lenggok Melayu.

Sumber: Gua.com.my