Hanim Md Salleh wrote an article on BeritaHarian.sg about who can beat the milestones of the late Kassim Masdor and I was given a good mention. Thank you.

BH-APM

Thanks to Shahida Sarhid to wrote a follow-up piece of Zaibaktian’s call for a local “Grammy” awards for Singapore, and interviewed me via email about whether it can or should be done at all. The article is only available on BeritaHarian.sg on subscription. It was out yesterday. Here’s the original email conversation between us, albeit in English.

1. Would there be a possibility of organising an award that specifically highlight the works our Singaporean Malay musician?

When Anugerah Hitz was organized by MediaCorp as a precursor to Anugerah Planet Muzik 2010, it was a great idea to have a Singapore-only show to celebrate only Singapore talent. It was the only time it took place. To organize another award show, outside of Anugerah Planet Muzik, would actually beat the purpose considering a lot of Singaporean artistes put their hopes into performing, being nominated, or winning at APM. However, a lot of local talents feel that APM has become a symbol of diplomacy and siratulrahim amongst the Nusantara countries, instead of a true recognition of talents.To organize a brand new award show that recognizes and rewards purely Singaporean talents would require us to also educate the public first before it becomes valuable to the nominees and recipients of the awards.
2. If no, what are some of the constraints?

Constraits:
- Singaporeans are not known to purchase music, whether physically or digitally. Everyone is on smartphones but not necessarily literate about downloading or streaming music legally. Therefore we cannot tabulate the MOST popular, or MOST downloaded/purchased music.
-  The artistes are not hungry enough for it. If one wants to be popular/recognized on YouTube, I think we should have moved on from recording webcam videos (ada kipas kat belakang, katil masih berselerak, guitar tak tune) to semi-professional videos properly shot with a camera crew (yang terlalu ramai sekarang). 
- The artistes who really deserve the attention and recognition, are never rewarded properly. Kalau show biasa pun kadang tak dibayar, apa lagi a big award show that requires big capital? No cash prizes, still?

Solutions:

- Artistes/Bands MUST release all their music digitally: iTunes, Spotify, Deezer, Singtel Amped, and new media from telcos M1, Starhub all have the platforms.
- Radio/TV/newspapers must allow artistes/bands to promote their digital links, in an effort to educate the masses.
- Artistes/Bands must recognize their craft as work. If they portray themselves to have no effort, half-baked, ill-disciplined, then that’s how people will treat them as well.
- Don’t perform for free in the guise of it being for recognition. Some artistes garner more attention on FB and Instagram then from people who come to watch the shows they are invited to. Choose well.
3. Sponsorship and funds has always been an issue when organizing such an award show. How can we tackle this problem so our local musicians find a sense of self worth that their works are being appreciated in a more formal manner?

Artistes with music appearing on radio, singles selling digitally or physically, or appear regularly on TV with hopes of building a name for oneself, should never receive too small a pay cheque anymore. And organizers, big and small, media-related, corporate or individuals, should never “salam keruk” with artistes/bands anymore (taking whatever the organizer wants to give) There should be a clear understanding that artistes should be paid for their work before the work is done.When the majority of the community understands this, then we can move on to discuss about tackling sponsorships/funding for award shows.
We can start by recognizing ONE artiste/band every year, by allowing them to receive grants/funding from several avenues to produce an album and a concert, and ultimately, to tour/perform outside of the country.

4. Is there any other way to celebrate the works of our local musician apart from an award show?

Artistes have to go out and organize their own shows and tours like American artistes do. Don’t limit oneself to the shows that you’re invited to.  Perform for 10 people, 30 people, 100 people. When you build a consistent following, a thousand people will know who you are for your work. Singaporeans love to go out and lepak, try out new food places to go but never made watching concerts, shows, theatre part of this experience. If bands/artistes provide this opportunity to Singaporeans, then it would finally kick-start something that American artistes do internationally since the 1960s. Artistes/Bands should aim higher than just to be popular, aim to be long-lasting. Because when popularity fades, the good songs always stays with the fans.

To answer your question, should Singapore have its own Malay grammies? Personally no. Ask me why in another interview.

imran

Imran Ajmain Enggan Buat Lagu ‘Sedih’
by KEMALIA OTHMAN

PETALING JAYA: Penyanyi Imran Ajmain mengakui tidak mahu mencipta atau menyanyikan lagi lagu-lagu berunsur sedih yang boleh memberi aura negatif kepada pendengar.

Imran berkata, lagu -lagu tersebut juga tidak sesuai untuk dinyanyikan di majlis-majlis keraian dan perkahwinan.

“Apa yang saya sedar industri kita kekurangan lagu-lagu bahagia, apabila kita tonton video-video perkahwinan, ramai yang menggunakan lagu-lagu tema daripada negera seberang.

“Lagu-lagu saya sendiri semuanya tentang kesedihan dan apabila diminta menyanyikan lagu pada majlis perkahwinan saya terpaksa menyanyi lagu-lagu penyanyi lain,” katanya kepada mStar Online.

Imran yang sebelum ini popular dengan lagu Seribu Tahun, Selamat Ulang Tahun, dan Dikalung Kasihan mengakui agak sukar untuk berkongsi lagu tersebut di laman sosial kerana berkisarkan tentang kesedihan.

Jelasnya, biarpun lagu tersebut popular namun sebenarnya ia berkisarkan tentang keluhan dan kesedihan semata-mata.

Oleh yang demikian, Imran berkata, dia cuba keluar daripada kepompong tersebut dan mencipta lagu-lagu yang memberi kesan positif kepada pendengar dan dirinya sendiri.

“Lagu-lagu baru saya semuanya tentang kebahagian dan saya seronok kerana ia sebenarnya melambangkan diri saya.

“Pada saya lagu-lagu ini secara tidak langsung juga akan buat orang gembira,” katanya.

Sementara itu, Imran berkata lagu-lagu baharunya juga adalah hasil ciptaan beberapa komposer baharu yang disimpan sejak enam tahun lalu.

Katanya, sepanjang bergelar artis, ramai yang cuba menghubunginya untuk menghantar lagu-lagu ciptaan mereka.

“Ramai yang hantar lagu namun hanya beberapa sahaja yang sedap didengar, jadi saya panggil mereka ini untuk ubah suai lagu tersebut menjadi lebih kormersil,” katanya.

Source: mStar Online

Berita Harian (Singapore) chronicles Imran Ajmain’s journey to Coburg, Germany for his performance at the Samba Festival Coburg with Bloco Singapura as seen here on their Instagram account. The article was written by Hanim Mohd Salleh and speaks of the performance and experience there from Imran Ajmain’s perspective. “Tak peliklah muzik Samba” (Samba music is not strange at all) refers to Imran’s comment on “how the festival goers reacted towards Singaporean/Malay participants able to playing Samba music well”.

For a clearer picture, please click HERE for a Facebook link.

Check out “Imran Performs in Germany” post too.

Thank you to Berita Harian!

Follow @BlocoSingapura on Instagram
Like Bloco Singapore on Facebook

2013-05-26 09.34.24

There are a few Camera Uploads on Imran Ajmain’s Facebook Page from behind the scenes of the Manja Magazine shoot Ramadan edition where he dons a thoub at his alma mater Masjid En-Naeem in Singapore. You may view the pictures HERE or click on the image above.

Some mobile videos from the same shoot were also used to preview a new song titled “Hargailah Dia” on Keek.

The article on Manja Magazine was written by Nur Ashikin Kamaruddin, styled by Siti Hairani Aznor and photographed by Roy Lim.

Follow Manja Magazine on Facebook
Like Manja Magazine on Twitter

1010558_524232904292763_176467954_n

Imran Ajmain is featured on the latest edition of Singapore’s Manja Magazine, in its Ramadhan Special. If you recall the two Keek videos where he previewed “Hargailah Dia”, that shoot was for this purpose. Imran wears a white thoub and talks about his fond memories of Ramadhan as a teenager in Singapore. The special edition cover features Maizurah Hamzah and Norseha Sani. Look out for a copy at your nearest bookstore (in Singapore, of course)!

Follow Manja Magazine on Facebook
Like Manja Magazine on Twitter

8324070103

 

Budiey salute betul dengan singer & songwriter bergelar Imran Ajmain ni. Salute sebab dia antara penyanyi lelaki yang masih bertahan walaupun dunia showbiz Malaysia dihadiri oleh ramai penyanyi lelaki yang rata-rata semuanya berbakat. Salute sebab Imran Ajmain ni jenis penyanyi yang sangat tegar dengan irama balada walaupun sekarang ini, ramai penyanyi suka dengan irama bersifat antarabangsa. Sekurang-kurangnya, Imran tahu apa yang dimahu buat dan apa yang termampu dia buat.

Seingat Budiey, seawal kemunculan Imran Ajmain dengan lagu berhantunya, Seribu Tahun pada tahun 2008, Budiey sudah mengikuti perkembangan jatuh bangun penyanyi kelahiran Singapura ini dulu hinggalah sekarang. Kalau dulu diurus oleh Aswad, dan kemudian Alibi Music, Imran kini melangkah ke depan, bernaung di bawah syarikat rakaman Life Records dan diuruskan oleh Syarikat FIPRO yang juga milik Dato’ Dr Fazley. Ternyata, Imran Ajmain tidak mudah untuk berputus asa membina empayar seninya dengan melahirkan lagu-lagu yang dianggap killer song.

In fact, Imran Ajmain adalah antara penyanyi yang menghadiri Party Ulangtahun Kedua Budiey.com pada tahun 2009 yang diadakan di di sebuah restoran Berjaya Times Square.

Kini, setelah beberapa tahun berhijrah ke Malaysia, Budiey melihat Imran Ajmain sudah mempunyai penggemar muziknya sendiri. Menyedari betapa pentingnya sokongan dari peminat untuk mengukuhkan nama dalam karier seninya, Imran Ajmain telah berjaya mengumpulkan sejumlah peminatnya tersendiri. Maka Tertubuhlah Kelab Peminat Imran Ajmain bergelar IMTIAZ yang telah pun dilancarkan dengan rasminya oleh Imran Ajmain pada 26 Disember yang lalu.

Pelancaran IMTIAZ adalah serentak dengan pelancaran muzik video & karaoke untuk single terbaru Imran Ajmain iaitu Dikalung Kasihan. Syabas Budiey ucapkan.

Jika berminat untuk menyertai kelab peminat Imran Ajmain, anda boleh menghubungi IMTIAZ dengan menghubungi akaun Twitter @OfficialImtiaz.

Budiey menjadi antara blogger yang hadir untuk menyaksikan majlis bersejarah bagi Imran Ajmain di Red Box The Garden. Pada jam 2 petang itu, Budiey lihat ramai media yang hadir untuk memberi sokongan. Media juga diberi peluang untuk mengasah vokal untuk mengalunkan lagu Dikalung Kasihan menerusi satu pertandingan karaoke bersama media. Tahniah buat Wahi dari Mstar Online yang telah berjaya menggamit perhatian juri dengan persembahannya yang penuh bersahaja. Sebagai juara, Wahi membawa pulang hadiah wang tunai RM250, dua keping tiket masuk ke Universal Studios Singapura dan hamper tajaan Fazley International Productions.

Bercakap tentang single Dikalung Kasihan ni, Budiey dah diperkenalkan single ini semasa Showcase Imran Ajmain di Hard Rock Kuala Lumpur. Selepas mendengar beberapa kali, iramanya semakin stuck in my head. Walapun single kali ini dianggap biasa-biasa kerana iramanya tidaklah berhantu seperti Seribu Tahun, namun lagu ini ada keunikan tersendiri.

Sekali dengar memang kita rasa, eh senang giler nyanyi lagu ni. Okay fine. Jangan mudah buat andaian ya. Cubalah dulu berkaraoke nyanyi lagu ni, tengok samada korang boleh nyanyi ke tak. Budiey dah pun cuba semasa menyertai pertandingan karaoke bersama media. Ternyata bukan mudah saat awal intronya lagi yang memerlukan kita mengawal tone rendah. Silap haribulan, korang terkehel nanti.

“Lagu ini mempunyai maksud yang mendalam. Saya berharap ramai yang akan menyanyikan lagu ini di pusat karaoke seperti Redbox.”

Jadi, apa kelebihan lagu ini? Imran Ajmain pasti ada jawapannya sendiri. Katanya, kekuatan lenggok suara yang lunak penuh kemelayuan yang dimilikinya menjadi faktor utama dia mengekalkan lagu balada sebagai pertaruhan terbaharu. Budiey bersetuju, lagu ini sesuai dengan vokal Imran Ajmain. Mungkin kerana ini juga, membuatkan Imran Ajmain berasa selesa untuk terus menghasilkan genre itu pada album ketiganya. Lagu ini berkisar tentang perasaan cinta yang berlandaskan rasa kasihan terhadap seseorang.

“Saya ingin lari dari tema yang biasa dalam lagu-lagu Melayu seperti mencintai, meninggalkan dan ditinggalkan. Saya mendapat inspirasi untuk menulis tentang lagu ini setelah saya membaca novel ‘Atonement’ tulisan Ian McEwan. Setelah itu saya menceritakan inspirasi ini kepada penulis lirik dan inilah hasilnya.”

Menurut Imran Ajmain, dia tak sabar untuk memperkenalkan album ketiganya yang akan dipasarkan pada Mac 2013. Hingga kini, Imran sudah pun berjaya merakam empat lagu daripada lapan lagu untuk album ketiga ini.

Ternyata, ramai yang bersetuju genre muzik balada sesuai dengan vokal Imran Ajmain. Selain dipengaruhi lenggok lagu-lagu Melayu asli, vokal Imran dikatakan mencapai nada tinggi yang sederhana, tidak terlalu tinggi tapi Imran ada tone suara rendah yang jelas.

“Saya selesa menyanyikan lagu genre balada. Julat vokal saya pada tahap sederhana dan tidak boleh tarik tinggi-tinggi seperti sesetengah penyanyi. Kebetulan pula, saya mempunyai lenggok Melayu yang baik. Untuk kekalkan lenggok itu, balada adalah caranya.”

“Lagi pula semenjak kecil saya sering mendengar lagu-lagu asli tetapi bila meningkat dewasa saya lebih meminati lagu bergenre R&B. Jadi gabungan minat dan kebolehan suara membuatkan saya memilih balada sebagai genre untuk saya berkarya,”jelasnya yang selesa untuk terus mempertaruhkan lagu-lagu bergenre sebegini.”

Sentuhan balada pada album ketiganya nanti adalah berbeza dan lebih matang berbanding albumnya sebelum ini. Bagi Imran, beliau menggunakan formula di mana album itu harus mempunyai kesinambungan dalam setiap lagu yang terkandung di dalamnya.

“Kalau menerusi album pertama, muzik saya dipengaruhi hip hop dan R&B manakala album kedua, saya bereksperimen dengan elemen lagu-lagu lama. Bagi album ketiga nanti, ia akan sepenuhnya mengikut haluan genre balada yang matang dan berbeza.”

Imran berkata, lagu-lagu balada seperti Seribu Tahun dan Selamat Ulang Tahun Sayang sebelum ini diterima ramai kerana formula khas yang diamalkannya dalam mencipta lagu.

“Dari dulu saya berpegang kepada tiga rahsia dalam menghasilkan lagu yang berkesan. Melodinya mesti mudah diingati, tempoh satu minit sebelum korus harus menarik perhatian dan kekerapan menyanyikannya sehingga ia melekat dalam fikiran.”

Menyentuh tentang video klip Dikalung Kasihan yang diarahkan bersama pengarah muda Nasrullah Napi itu, ianya mengambil masa selama tiga minggu untuk disiapkan setelah dirakamkan di Gunung Keriang, Alor Setar, Kedah dan Genting Highlands, Pahang. Muzik Video lagu ciptaan Azlan Abu Hassan dan lirik oleh B.Azhar ini diterbitkan syarikat produksi Fipro dan diedarkan Life Records.

Imran Ajmain langsung tak risau jika album ketiga nanti tidak mendapat sambutan sebab dia percaya setiap penyanyi harus menggunakan pendekatan yang dilakukan oleh artis indie.

“Artis Malaysia terlalu risau sekiranya album tidak mendapat sambutan. Saya percaya sebagai penyanyi kita harus mengadakan konsert jelajah atau kita akan ‘mati di radio.”

Konsert Jelajah Imran Ajmain
Imran akan memulakan tahun 2013 dengan konsert jelajah di kolej dan universiti seluruh Malaysia bermula dari Johor Bharu hingga ke Langkawi pada setiap hujung minggu.

“Konsert jelajah yang bakal bermula dari bulan Januari hingga April ini bertujuan untuk mempromosikan album ketiga saya yang turut memuatkan single terbaru Dikalung Kasihan.”

Semoga Imran Ajmain terus sukses di masa akan datang.

Sumber: Budiey.com

28 DEC 2012
Imran Ajmain Tak Risau Album Tak Dapat Sambutan
RIDHATUL RIZKI SAYUTI

imranGUA

Imran Ajmain tidak risau sekiranya album ketiga yang bakal dipasarkan pada tahun hadapan tidak mendapat sambutan kerana dia percaya setiap penyanyi harus menggunakan pendekatan yang dilakukan oleh artis indie.

“Artis Malaysia terlalu risau sekiranya album tidak mendapat sambutan. Saya percaya sebagai penyanyi kita harus mengadakan konsert jelajah atau kita akan ‘mati di radio’,” katanya.

Imran akan memulakan tahun 2013 dengan konsert jelajah di kolej dan universiti seluruh Malaysia bermula dari Johor Bharu hingga ke Langkawi pada setiap hujung minggu.

“Konsert jelajah yang bakal bermula dari bulan Januari hingga April ini bertujuan untuk mempromosikan album ketiga saya yang turut memuatkan single terbaru “Dikalung Kasihan”, kata Imran.

Dalam pada itu, Imran yang bernaung di bawah pengurusan Fazley Internasional Productions Sdn Bhd (FIPRO) dengan kerjasama Life Records telah melancarkan single dan MTV Karaoke Dikalung Kasihan yang telah diadakan di pusat karaoke Redbox semalam.

Menurut Imran, lagu ciptaan Azlan Abu Hassan yang ditulis oleh B. Azhar ini berkisar tentang perasaan cinta yang berlandaskan rasa kasihan terhadap seseorang.

“Saya ingin lari dari tema yang biasa dalam lagu-lagu Melayu seperti mencintai, meninggalkan dan ditinggalkan. Saya mendapat inspirasi untuk menulis tentang lagu ini setelah saya membaca novel ‘Atonement’ tulisan Ian McEwan. Setelah itu saya menceritakan inspirasi ini kepada penulis lirik dan inilah hasilnya”, kata Imran.

Setelah kejayaan lagu “Seribu Tahun” sebagai MTV Karaoke paling kerap dimainkan oleh pengunjung Redbox, Imran berharap lagu Dikalung Kasihan juga mampu menjadi pilihan peminat.

“Lagu ini mempunyai maksud yang mendalam. Saya berharap ramai yang akan menyanyikan lagu ini di pusat karaoke seperti Redbox,” kata Imran.

Sumber: Gua.com.my

29 Disember 2012
Imran Ajmain sedar kemampuan vokal

WARTAWAN SINAR HARIAN

sinar

Kehadiran penyanyi dari Singapura ini ternyata diterima baik di sini.

Berbekalkan suara jantannya, Imran Ajmain, 31, berjaya memikat hati pendengar dengan lagu popular, Seribu Tahun dan Selamat Ulang Tahun Sayang.

Seakan-akan sinonim dengan rentak balada, Imran terus menghasilkan lagu sebegitu untuk album ketiganya, yang akan dipasarkan Mac tahun depan. Malah, single terbarunya, Dikalung Kasihan juga mempunyai nuansa yang sama.

Menurut Imran, dia selesa menyanyikan lagu balada kerana dilihat lebih bersesuaian dengan vokalnya yang berada pada tahap sederhana.

“Saya tidak memiliki vokal tinggi seperti penyanyi lain.

“Oleh itu, saya lebih gemar menyanyikan lagu balada yang bernada rendah seperti single sebelum ini,” katanya.Dalam memilih lagu yang sesuai, pemilik nama penuh Imran Ahmad Husaini Ajmain ini mendedahkan, dia juga mengamalkan tiga formula bagi memastikan lagu nyanyiannya menjadi siulan ramai.

“Rahsianya ialah melodi mestilah mudah diingati, tempoh seminit sebelum korus yang menarik perhatian dan kekerapan menyanyikannya sehingga melekat di ingatan.

“Saya bersyukur kerana dengan formula ini, lagu saya mendapat perhatian pendengar,” katanya.

Arah klip video

Dalam pada itu, Imran turut berkongsi kegembiraannya dengan sambutan luar biasa terhadap lagu Dikalung Kasihan yang kini semakin kerap diputarkan di corong radio.

“Ini adalah kali pertama saya bekerjasama dengan Azlan Abu Hassan yang mencipta lagu ini.

“Peminat memberikan maklum balas yang positif dan saya menganggapnya sebagai petanda baik untuk kembali aktif menyanyi,” katanya yang menyepi seketika daripada dunia nyanyian selama beberapa tahun.

Malah, Imran juga telah melancarkan klip video lagu tersebut yang tercetus hasil ideanya sendiri.

“Klip video ini istimewa kerana saya sendiri yang mengarahkannya bersama dengan Nasrullah Napi.

“Kami menjalani penggambaran selama tiga minggu di sekitar Kedah dan Pahang. Boleh dikatakan, saya berpuas hati dengan hasilnya,” katanya.

Menurut Imran, klip video mempunyai kelainan kerana mendapat inspirasi daripada novel dan filem popular, Atonement.

“Kali ini, saya lari daripada kebiasaan apabila tidak memaparkan percintaan yang indah.

“Sebaliknya, saya mengetengahkan konsep belas kasihan seperti yang diceritakan dalam liriknya,” katanya yang akan muncul dengan single kedua, Intan dan Perak, tidak lama lagi.

Di Kalung Kasihan sentuh emosi
Oleh Esme Johari Wahab
esme@hmetro.com.my

394782_10151014595682706_1235021736_n

LUNAK suara yang dimiliki Imran Ajmain ketika menyanyi lagu balada pasti membuatkan ramai wanita cair mendengarnya.

Tidak hairanlah jika ada peminat wanita secara terbuka mengakui tersentuh emosi dan mengalir air mata tatkala mendengar single terbaru beliau bertajuk Di Kalung Kasihan.

Single terbabit adalah antara lagu baru bakal dimuatkan untuk album ketiga penyanyi Singapura berusia 31 tahun itu yang akan berada dalam pasaran sekitar Mac ini. Setakat ini, Imran sudah siap merakamkan empat daripada lapan lagu baru yang akan dimuatkan dalam album itu.

“Tajuk album saya itu belum ada dan masih mencari yang sesuai. Apapun, single bertajuk Di Kalung Kasihan memang berbeza daripada lagu dua album pertama yang berkonsep R&B dan lagu lama.

“Lagu Di Kalung Kasihan adalah berkonsep balada dengan kekuatan lenggok Melayu. Dengan mendapat sentuhan komposer idola saya, Azlan Abu Hassan dengan lirik oleh B Azhar, saya yakin lagu ini mampu menjadi lagu balada yang disukai.

“Biasanya saya menulis lagu sendiri, tetapi kali ini saya menyanyikan lagu ciptaan orang lain. Buat peminat, saya menjanjikan lagu itu diberi suntikan melodi mudah diingat dengan korus tidak sampai satu minit dan paling penting, senang untuk meresap atau diingati jika kerap dinyanyikan.

“Malah, lagu itu juga sesuai dengan tahap vokal saya yang ‘middle register’ kerana saya tidak mampu tarik suara tinggi-tinggi,” katanya pada majlis pelancaran single dan MTV karaoke Di Kalung Kasihan di Red Box, The Gardens, Mid Valley City, Rabu lalu.

Imran kini bernaung di bawah pengurusan Fazley Internasional Productions Sdn Bhd (Fipro) dengan kerjasama Life Records sebagai pengedar.

Video rasmi lagu Di Kalung Kasihan dirakam di Gunung Keriang, Kedah, Tanah Tinggi Genting dan Singapura bersama pengarah muda, Nasrullah Napi dan turut menandakan kerjasama sulung antara Imran dan Azlan.

Sekalipun tajuk asal lagu itu ditolak Azlan kerana bunyinya pelik, namun Imran yakin karya itu sesuai dengan tema untuk lagu terbabit.

“Saya menggunakan rumusan yang sama terhadap beberapa lagu yang diminati ramai sebelum ini seperti Seribu Tahun dan Selamat Ulang Tahun Sayang dan akhirnya dapat diterima.

“Dengan lagu ini dan album bakal menyusul tidak lama lagi juga, saya juga bercadang menjayakan persembahan kerana tidak mahu lagu sekadar berkumandang di radio,” katanya.

Imran juga memiliki minat mendalam terhadap bacaan.

“Buku menjadi satu inspirasi terutamanya biografi, sejarah dan motivasi untuk meneroka erti kehidupan manusia. Ada buku bacaan menjadi pendorong dan memberi semangat seperti mana saya mendapat semangat untuk membuat muzik video ini yang berbeza kerana ia berkisar mengenai rasa kasihan.

“Kita perlu mencari dan terus mencari kerana perasaan ada dalam diri manusia unik dan berkait dengan manusia lain. Inspirasi berkarya sejak beberapa tahun lalu banyak datang daripada bapa yang pernah bekerjasama dengan ramai penyanyi termasuk Othman Hamzah dan Azean Irdawaty yang hebat dengan cara mereka tersendiri,” katanya.

Kelahiran single Di Kalung Kasihan hadir selepas tiga tahun menyepi diri. Kali terakhir Imran berada di corong radio menerusi lagu Radio bersama Diana Danielle dan Nabil pada 2009.

Sumber: Harian Metro
Gambar: @Duratulain

Jumaat Disember 28, 2012
Imran Ajmain Kekal Genre Balada Kerana Vokal
Teks oleh Kheme Rosly - khemerosly@yahoo.com
Foto oleh Faizal Mustafa Photography

murai

KUALA LUMPUR, 28 DIS 2012: Walaupun trend muzik tempatan mahupun antarabangsa kini dilihat menjurus ke arah muzik rancak serta indie yang terus mendapat perhatian umum namun Imran Ajmain, 31, tetap mahu terus memperjuangkan genre muzik balada yang menjadi pilihannya semenjak menceburi dunia nyanyian.

Penyanyi serta komposer kelahiran Singapura ini tidak pernah merasakan perkara tersebut menjadi kekangan buatnya untuk tampil dengan genre muzik yang sama bagi album ketiga-nya yang bakal beradadi pasaran sekitar Mac 2013.

Bernaung di bawah syarikat rakaman Life Records, Imran kini diuruskan oleh Syarikat FIPRO yang juga milik Dato’ Dr Fazley. Kelmarin telah berlangsungnya majlis pelancaran single terbaru Imran yang berjudul Dikalung Kasihan beserta MTV Karaoke di Red Box The Gardens Mall, Midvalley.

“Genre muzik balada sesuai dengan vokal saya yang tidak terlalu tinggi tetapi mempunyai tone suara rendah yang jelas. Antara sebab lain adalah kerana cara nyanyian saya dipengaruhi lenggok lagu-lagu Melayu asli.

“Lagi pula semenjak kecil saya sering mendengar lagu-lagu asli tetapi bila meningkat dewasa saya lebih meminati lagu bergenre R&B. Jadi gabungan minat dan kebolehan suara membuatkan saya memilih balada sebagai genre untuk saya berkarya,”jelasnya yang selesa untuk terus mempertaruhkan lagu-lagu bergenre sebegini.

Melihat kepada percaturan penyanyi di zaman kini, mereka lebih yakin untuk menghasilkan single daripada album penuh kerana bimbang kurang mendapat sambutan daripada peminat. Namun, Imran mempunyai sebabnya tersendiri mengapa dia berani untuk tampil dengan album penuh.

“Untuk menghasilkan sesebuah album, ia perlu mempunyai idea dan konsep serta mesej yang ingin disampaikan melalui album tersebut. Daripada konsep dan mesej barulah lagu akan dipilih untuk dimuatkan di dalam album.

“Bagi saya sebuah album itu harus mempunyai kesinambungan dalam setiap lagu yang terkandung didalamnya. Apa yang ingin saya jelaskan , jika saya hasilkan single dan bila sampai ketika, semua single dikumpul dan dijadikan album, ia seperti tiada sebarang mesej yang mampu disampaikan dalam album.

“Sekadar lagu-lagu popular digabung membentuk sebuah album kompilasi, namun tiada kesinambungan malah sebarang konsep. Biar bekerja dengan komposer berlainan tidak menjadi masalah kerana kesinambungan boleh diwujudkan ketika susunan dibuat,”ujar Imran yang mempunyai cara tersendiri dalam berkarya.

Antara aktiviti lain yang bakal dijalankan oleh penyanyi yang popular dengan lagu Seribu Tahun dan Selamat Ulang Tahun Sayang ini adalah dengan mengadakan siri jelajah ke kolej dan pusat-pusat pengajian sebagai cara dia cuba mempromosikan lagu-lagu bergenre balada daripada album terbarunya itu bermula Januari ini.

Sumber: Murai.com.my

Kemaskini oleh Rifaee pada December 27, 2012

Imran Ajmain Kongsi Rahsia Lagunya Diminati Ramai

Imran Ajmain Kongsi Rahsia Lagunya Diminati Ramai

Imran Ajmain bukan lagi nama kecil dalam bidang seni suara tanah air. Penyanyi yang berasal dari Singapura ini tidak pernah jemu berkarya dan suaranya masih memikat halwa telinga dengan lunak suara yang merdu.

Bertempat di Red Box The Gardens, Kuala Lumpur, Imran Ajmain telah melancarkan ‘single’ dan  muzik video karaoke terbarunya berjudul “Dikalung Kasihan”. Ia merupakan single pertama dari album ketiga nyanyian dan terbitan Imran Ajmain, dan telah dicipta oleh penggubah tersohor tanah air, Azlan Abu Hassan dan B.Azhar.

Lagu ini telah pun diperdengarkan di dalam telefilem “Senandung Cinta Semalam” di Slot Cerekarama. Jelas Imran selepas lagu itu diperdengarkan, dia mendapat maklum balas yang positif daripada peminat dan boleh dikatakan ramai yang menyukainya.

“Album kali ini agak berbeza kerana ia memuatkan lagu-lagu yang digubah oleh komposer lain seperti Azlan Abu Hassan dan Altimet, saya cuma menyampaikan sahaja,” ulas Imran.

Menurutnya lagi muzik video ini, hasil idea dan kreativitinya bersama pengarah muda Nasrullah Napi.

Antara lokasi dalam pengambaran video muzik ini adalah sekitar Alor Setar, Jitra, Genting Highland dan Singapura. Semuanya dirangkumkan menjadi satu video muzik yang menarik dan bedasarkan penceritaan yang ingin disampakannya.

“Sumber ilham video muzik ini adalah berdasarkan novel dan filem “Atonement” yang menceritakan percintaan berdasarkan belas kasihan. Saya mahu mencari kelainan kerana selalunya kalau lirik dan video muzik melibat kan percintaan mesti disebabkan cinta yang indah atau sebaliknya, tetapi kali ini melibatkan belas kasihan,” tambah Imran lagi.

Imran berkata, lagu-lagu balada seperti “Seribu Tahun” dan “Selamat Ulang Tahun Sayang” sebelum ini menjadi siulan ramai kerana formula khas yang diamalkannya dalam penghasilan lagu-lagu.

“Saya berpegang kepada tiga rahsia dalam menghasilkan lagu yang berkesan  iaitu melodinya mesti mudah diingati, tempoh satu minit sebelum korus harus menarik perhatian dan kekerapan menyanyikannya lagu sehingga ia melekat dalam fikiran pendengar,” katanya lagi.

Dalam masa yang sama Imran Ajmain sempat beramah mesra bersama ahli kelab peminatnya iaitu Imtiaz sebagai tanda penghargaan atas sokongan mereka sepanjang bergelar anak seni selama ini.

Bagi yang gemar berkaraoke jangan lupa untuk ke Red Box untuk mendapatkan muzik video karaoke “Dikalung Kasihan”.

Sumber: Ohbulan.com

Khamis Disember 27, 2012
Imran Ajmain Kekalkan Genre Balada Kerana Lenggok Kemelayuan
Oleh WAHIDUZZAMAN (wahi@thestar.com.my)

 

Imran Ajmain Kekalkan Genre Balada Kerana Lenggok Kemelayuan

Imran Ajmain Kekalkan Genre Balada Kerana Lenggok Kemelayuan

KUALA LUMPUR: Penyanyi dan komposer Imran Ajmain berkata kekuatan lenggok suara kemelayuan yang dimilikinya menjadi faktor utama dia mengekalkan lagu balada sebagai pertaruhan terbaharu.

Pemilik nama penuh Ahmad Imran Ajmain, 31, ini berkata, kelebihan itu membuatkan dia berasa selesa untuk terus menghasilkan genre itu pada album ketiganya yang bakal dipasarkan pada Mac 2013.

“Saya selesa menyanyikan lagu genre balada. Julat vokal saya pada tahap sederhana dan tidak boleh tarik tinggi-tinggi seperti sesetengah penyanyi.

“Kebetulan pula, saya mempunyai lenggok Melayu yang baik. Untuk kekalkan lenggok itu, balada adalah caranya,” katanya kepada mStar Online.

Penyanyi berasal dari Singapura itu berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran lagu dan muzik video terbaharunya berjudul Di Kalung Kasihan di RedBox The Gardens, di sini, petang Rabu.

Bagaimanapun, Imran berkata, sentuhan balada pada album ketiganya nanti adalah berbeza dan lebih matang.

“Kalau menerusi album pertama, muzik saya dipengaruhi hip hop dan R&B manakala album kedua, saya bereksperimen dengan elemen lagu-lagu lama.

“Bagi album ketiga nanti, ia akan sepenuhnya mengikut haluan genre balada yang matang dan berbeza,” katanya yang sudah merakamkan empat daripada lapan lagu untuk album ketiganya.

Imran berkata, lagu-lagu balada seperti Seribu Tahun dan Selamat Ulang Tahun Sayangsebelum ini diterima ramai kerana formula khas yang diamalkannya dalam mencipta lagu.

“Dari dulu saya berpegang kepada tiga rahsia dalam menghasilkan lagu yang berkesan.

“Melodinya mesti mudah diingati, tempoh satu minit sebelum korus harus menarik perhatian dan kekerapan menyanyikannya sehingga ia melekat dalam fikiran,” katanya.

Muzik video arahannya bersama pengarah muda Nasrullah Napi itu dirakamkan di Gunung Keriang, Alor Setar, Kedah dan Genting Highlands, Pahang selama tiga minggu.

Ia diterbitkan syarikat produksi Fipro dan diedarkan Life Records.

Sabtu Disember 08, 2012
Pelengkap Hidup Imran Ajmain
Oleh Khairul / Djohan (gambar)

SELEBRITI

Penyanyi kelahiran Singapura yang yang popular di Malaysia iaitu Imran Ajmain memilih membaca sebagai salah satu aktiviti santai yang sering dilakukan sekiranya mempunyai masa terluang.

Menurut penyanyi berusia 31 tahun ini, minat membaca yang ada padanya bermula sejak kecil kerana keluarganya memang mementingkan ilmu pengetahuan sebagai pelengkap hidup.

“Sejak kecil saya memang merupakan seorang yang suka membaca. Kebanyakan bahan bacaan saya terarah kepada hasil-hasil seni dan bukannya berbentuk akademik.

“Ini kerana minat membaca saya digabungkan dengan minat yang mendalam terhadap dunia seni. Sebab itu, kebanyakan bahan bacaan saya juga merupakan bacaan dari bidang tersebut,” katanya yang kembali popular dengan single terbaru berjudul di Dikalung Kasihan.

Menurut penyanyi yang baru-baru ini mengatakan mahu berhijrah ke Malaysia secara tetap, hidupnya selama ini memang dibesarkan dengan pelbagai bahan bacaan terutama buku berkaitan syair dan pantun-pantun Melayu.

“Seingat saya, sewaktu zaman persekolahan dahulu, saya sedikit berbeza berbanding pelajar lain. Kebanyakan mereka meminati lagu-lagu yang berasal dari barat seperti hip hop dan rock.

“Saya sebaliknya kerana minat saya pada waktu itu adalah pada muzik tradisional Melayu. Ini memainkan peranan besar kepada saya apabila mula bergelar penyanyi,” tambah penyanyi yang sebelum ini popular dengan lagu Seribu Tahun.

Selain sibuk dengan undangan nyanyian di seluruh negara, Imran yang juga merupakan pakar motivasi berkenaan penggunaan media sosial berkata, kini dia lebih berminat untuk membaca bahan bacaan berunsur sejarah, biografi dan juga motivasi.

Antara buku yang sering dibacanya kini kebanyakan berbentuk biografi kisah kejayaan seseorang. Ini kerana baginya, dalam usaha untuk mencapai kejayaan, tidak salah mengambil sikap belajar daripada pengalaman orang lain.

“Membaca merupakan suatu aktiviti yang sangat baik. Dan ia bertambah baik apabila bahan yang dibaca itu memberi motivasi kepada kita untuk mempertingkat keupayaan diri,” katanya yang menghabiskan kira-kira tiga atau empat buah buku setiap bulan.

Tambahnya, selain itu dia memilih untuk membaca kerana itu antara aktiviti yang sesuai dengan jadual kerjanya yang padat dengan hampir setiap minggu memenuhi undangan sama ada nyanyian mahupun ceramah motivasi.

“Selain daripada membaca pada waktu lapang, saya sering menjadikan membaca satu aktiviti sewaktu melakukan pekerjaan harian. Masa yang terluang itu biasanya tidak dapat diisi dengan melakukan perkara lain.

“Sebagai contoh, sewaktu dalam perjalanan panjang ke satu-satu lokasi, saya tidak akan lupa untuk membawa buku bukan sahaja untuk mengisi masa lapang tetapi juga mampu menambah lagi pengetahuan diri,” jelasnya turut membawa berhasrat untuk membawa ibu dan bapanya menetap di Kuala Lumpur.
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20121208/ke_02/Pelengkap-hidup#ixzz2GJgCwL6d
© Utusan Melayu (M) Bhd

AZ

Hiphop duo Akeem and Zul Mystroe is featured on Sinar Harian and speaks about singing with Imran Ajmain. Akeem and Zul Mystroe were individual artistes who were signed to Imran’s Beats Society from 2005 til 2007. Today they are signed with FIPRO with Imran. To find out more about Akeem and Zul Mystroe, please LIKE on Facebook: fb.com/AkeemxZulMystroe

To read the article by Siti Norshahidah Abu Bakar, click HERE.

Photo by Rosli Taib.

Source: Sinar Harian