Monthly Archives: June 2011

Click Image to go to Facebook Event Page 

Dates & Venues

6th July 2011 – 8.00pm (Wed)
Kunang-Kunang Restaurant
Lot 5730, Jalan Lingkaran Tengah II, 68100 Gombak, Selangor

View map of KUNANG KUNANG RESTAURANT
Transit: Terminal Putra (461 m S)  Kelana Jaya Line
013-6097784 – Suhaimi / 03-41062015
info@kunangkunang.com.my
http://www.kunangkunang.com.my

14th July 2011 – 8.00pm (Thurs)
Ayers Rock Butcher & Grill
9, Wangsa Maju Delima 10, Wangsa Link, Wangsa Maju, 53500 Kuala Lumpur

View map of AYERS ROCK BUTCHER & GRILL
017-6838333 – Nizam / 03-41481333
ayersrockbutchergrill@gmail.com
http://on.fb.me/ayersrock

19th July 2011 – 8.00pm (Tues)
Badoque Café
298 Bedok Road, Simpang Bedok, Singapore 469454

View map of BADOQUE CAFE
Transit: Tanah Merah (527 m SW)  EW
+65 64466928
info@badoque.sg
http://badoque.sg

20th July 2011 – 8.00pm (Wed)
Senyap The Hub – Extreme Park Shah Alam
Section 13, 40100 Shah Alam, Selangor

View map of SENYAP THE HUB
019-9325712 – Faisal
http://www.facebook.com/Senyap.TheMovement

24th July 2011 – 8.00pm (Sun)
Station 1 Cafe (Sunway)
No 1, Ground Floor, Jalan PJS 11/28B, Bandar Sunway, Petaling Jaya, Selangor

View map of STATION 1 CAFE (SUBWAY)
016-8822850 – Darren
support@station1.com.my
http://www.stationone.com.my

28th July 2011 – 8.00pm (Thurs)
Bora Ombak
G1, Persiaran Mamanda 1, Ampang Point, 68000 Ampang, Selangor

View map of BORA OMBAK
03-42516303
boraombak@gmail.com

 

I was a guest on NTV7’s The Breakfast Show with Naz and Aishah, accompanying Iz Sulaini to talk about our anti-smoking campaign. Well, Iz is the ambassador for the Asap.my’s pro-health promotions. I was talking about my 100 days thingy. Naz made us do the ‘120’ sign with our fingers to commemorate my 120th day being smoke-free but it was in reverse! You can check out the videos at http://asap.my

 

Aaron Aziz, Lah Ahmad, Adibah Noor and I gave away money last Saturday at the Curve. Well, it wasn’t ours to begin with. It was BSN Bank’s. Thank you to Azahari Jaafar for the opportunity! (Picture courtesy of Lan BSN)

 

I baked Honey Cornflakes for the bumper issue of Halal Food & Beverage magazine Ramadhan/Aidilfitri Edition (Singapore). It happens to be my favourite Hari Raya kuih. You want my mother’s recipe? You got to wait for the magazine to come out! Shout-out to Bridges PR; Nanny & John!

I had the wonderful pleasure of visiting Cameron Highlands whilst working. I stayed at Heritage Hotel and visited some farms while I was there. Awesome weather. Avoid the dim-lit roads to and from the Highlands at night. Try local tea and check out the extraordinary line up of strawberry paraphernalia.  (Click on the image above to see a larger photo)

I recently recorded my new song off my 3rd album. I hope for it to be the 1st single. Had an awesome time at Mr A’s studio singing in the wee hours of morning. It’s my first time singing a composition that is not my own. Need your blessings.

CCF01212008_00001

Oh goodness, what has happened to me?

Teks: Imran Ajmain

Saya rasa tiada keluarga Melayu yang tidak pernah terlepas dari menjadi mangsa fitnah atau gosip. Kekadang keputusan mereka untuk membuat sesuatu akan menjadi bahan bualan orang ramai. Kita semua pun mengenali sikap orang kita yang memang suka sangat komen tentang apa sahaja. Comment, complain, critisize, and sometimes condemn.

Kalau dahulu, bila seseorang anak perempuan muda dilihat keluar dengan lelaki bukan ahli keluarga, bermulalah kata-kata keji tentang gadis tersebut. ‘Saham’ beliau boleh turun, dan menjadi ‘tak laku’ kepada calon-calon mertua. Dengan peredaran waktu, semakin ramai yang berpelajaran tinggi, jangan cakap tiada gosip, malah, makin hebat!

Dalam dunia yang mementingkan orang lebih popular seperti ahli politik dan terutama sekali, artis, memang tidak sah kalau kita tidak terdengar gosip tentang mereka. Dengan adanya lelaman forum, ramai yang bersembunyi di belakang nama samaran dan seperti ‘bergotong-royong’ untuk menghina seseorang artis. Setelah terbitnya sebuah artikel tentang teman artis saya dan desas-desus tentang penceraian, saya bersembang dengan dia tentang forum-forum tersebut. Siap ada tukang urut, jiran, dan kawan sekolah lama turut mengambil bahagian untuk memberi maklumat terkini tentang proses penceraiannya. Bukankah itu mengaibkan seseorang? Ada masa pula si tukang urut itu menaip dengan jari-jarinya yang berminyak!

Kalau anda pernah melayari sebarang klip video artis Melayu di Youtube, pasti ada komen-komen dari orang ramai menghina artis tersebut. Penghinaan tersebut kekadang ‘counter-attack’ antara peminat dan pembenci artis tersebut. Artis yang berkenaan itu pasti tidak tahu dan mungkin tidak akan terjejas pun. Jadi apa faedahnya?

Yang saya tidak mengerti, ialah orang yang berani berkata-kata ini tidak terfikirkah, sekiranya ia berlaku pada dirinya sendiri ataupun kepada anggota keluarga mereka? Apakah kepuasan seseorang itu setelah berita buruk seseorang disebarkan? Tabiat kutuk-mengutuk ini biasanya akan ‘tempias’ pada anak-anak kita dan mereka juga akan turut kutuk-mengutuk apa sahaja yang mereka tidak bersetuju. Memanglah kita semua berhak menyuarakan pendapat tetapi kalau tiada sedikit pun komen yang membina, buat apa?

Of course, saya tidak terlepas dari tomahan. Katanya, dunia artis ini memang tidak sah kalau tiada gosip atau fitnah. Kalau dah tahu macam gitu, bukankah itu isyarat terbesar untuk kami semua berubah? Ada yang kata saya sekarang sudah sombong dengan orang kampung  sendiri hanya setelah popular suam-suam kuku dengan satu lagu di seberang tambak.  (Saya ada lebih dari satu lagu ya, ladies and gentlemen!!!). Kasihan ibu saya harus melayani kata-kata orang ramai yang sampaikan khabar angin kepadanya. Sikap ‘playing God’ dan pengecut ini akan memusnahkan segala potensi untuk membangunkan apa sahaja industri, bukan sahaja dunia hiburan. Pernah dengar tak ungkapan “Macam mana Melayu nak maju?” Can we stop saying it, do our own work, excel at it, and achieve our own goals? Marilah kita betulkan diri sendiri dulu. Sekiranya artis itu ada buat salah, bukan tidak bolehlah ditegur. Tetapi perlukah sampai hina keluarga mereka, caci maki hamun mencarut di laman web, menutup periuk nasi mereka, ada yang sampai ikut jalan syirik untuk jatuhkan artis tersebut. Kadang artis itu pun TIDAK TERJEJAS PUN. Itu namanya rezeki, dan ia tidak datang dari tangan-tangan pengkritik hebat di Internet!

Saya sarankan pada orang ramai yang ingin sangat menyumbangkan kata-kata mereka tentang sesuatu, untuk menghantar emel berbahasa betul pada segmen forum di akhbar harian terpilih dengan nama sebenar dan saranan yang membina, bukan menghina. Elak dari mengambil bahagian dari sesi kutuk-mengutuk artis atau sesiapa sahaja di YouTube atau di laman forum. Bila semua orang sedunia sudah bersepakat kutuk mengutuk, tidak hairanlah si Britney jadi gila!!!

P/s: Saya tiada komen tentang artis yang suka gunakan bahasa kesat! Hehe